Goranovo proljeće


Jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija je Goranovo proljeće koje svake godine, 21. ožujka, počinje dodjelom Goranovog vijenca i nagrade Goran za mlade pijesnike u Lukovdolu.

Goranovo proljeće je pjesnička manifestacija. Utemeljena 1964. godine u spomen na velikog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Ivan Goran Kovačić (Lukovdol, Gorski Kotar, 21. ožujka 1913. – okolica Foče, 13. srpnja 1943.), hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejist i kriti.

Tradicionalni nacionalni festival pjesničke riječi, u spomen na velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića (1913-1943). Otvorenje “Goranovog proljeća” na dan je pjesnikova rođenja, 21. ožujka, u njegovom rodnom Lukovdolu. Tom prilikom dodjeljuju se nagrade: “Goranov vijenac” za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti, nagrada “Goran za mlade pjesnike” te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za literarne radove.

“Goranovo proljeće” svake godine raspisuje natječaj za nagradu “Goran za mladog autora”. Na natječaju mogu sudjelovati pjesnici do 30 godina koji nisu objavili knjigu poezije. Goranov vijenac je nagrada za poeziju, koja se dodjeljuje autoru za njegov cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti. Utemeljena je 1971. godine.

Goran za mlade pjesnike je nagrada za poeziju, koja se dodjeljuje autoru mlađem od 30 godina i to za neobjavljeni rukopis. Utemeljena je 1977. godine.

Za više informacija posjetite web stranice Turističke zajednice Vrbovsko

Ispis E-mail

Logotip Grada Vrbovsko

Pretraga

Pronađite nas na društvenim mrežama