Radovi na sanaciji i zatvaranju odlagališta neopasnog otpada Cetin u punom su jeku

Partneri na projektu

Protekli je tjedan u prostorijama grada Vrbovskog održan redoviti kooordinacijski sastanak čija je tema bila praćenje napretka na projektu Sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Cetin. Osim predstavnika grada kao Naručitelja projekta, na sastanku su sudjelovali Izvođač radova, tvrtka HIS d.o.o. iz Donje Višnjice te predstavnici tvrtke Hidro Una d.o.o. čija je uloga stručni nadzor i koordinator II zaštite na radu i tvrtke Pangeo Projekt d.o.o. koja pruža usluge tehničke pomoći za upravljanje projektom te usluge promidžbe i vidljivosti.

Na sastanku je istaknuto kako su radovi na sanaciji i zatvaranju odlagališta neopasnog otpada Cetin, u gradu Vrbovskom u punom jeku i napreduju planiranom dinamikom. Unatoč manjoj odgodi u početku zemljanih radova, zbog izrazito kišnog proljeća što je rezultiralo natopljenošću podloge, izvođač radova povećao je, naime,  dinamiku izvođenja radova u trenutno povoljnom vremenskom periodu. Tako je formirano oko 60 % tijela odlagališta te odrađen veći dio formiranja obodnog kanala u kojem će se prikupljati oborinske vode. Radovi se dalje intenzivno odvijaju, a slijedi potpuno oblikovanje tijela odlagališta te ugradnja završnog pokrovnog sustava koji će spriječiti prodiranje oborinskih voda u tijelo odlagališta i stvaranje novih procjednih voda. Nakon završetka radova na građenju, zemljište oko građevine će se očistiti i sanirati, a okoliš ozeleniti autohtonim zelenilom.

Ostvarenjem projekta grad Vrbovsko će izvršiti svoju obvezu saniranja lokacije onečišćene otpadom koja je definirana Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine (NN 3/17), ali i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

Dodatno, ostvarenjem ovog projekta, smanjit će se emisija štetnih plinova, umanjiti negativni utjecaj na tlo i vodu te pozitivno utjecati na zdravlje pojedinca, okoliš, klimu i turizam, čime će profitirati kako građani grada Vrbovskog, tako i cijele regije.

Projekt sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada 'Cetin' provodi se, inače,  sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Troškove izvođenja radova sanacije, nadzora radova, tehničke pomoći u provedbi projekta i promidžbenih aktivnosti sufinanciraju Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi maksimalno 5.739.925,00 kuna.

 

GALERIJA SLIKA:


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativni program ''Konkurentnost i kohezija'' 2014.-2020.

 

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost grada Vrbovsko.

Grb Grada Vrbovskog

GRAD VRBOVSKO

Razdoblje provedbe projekta: 18.6.2018. do 2.8.2019.
Kontakt osoba: Petar Vujnović (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)
Više informacija o fondovima potražite na www.strukturnifondovi.hr i https://opzo-opkk.hr/

Ispis E-mail

Logotip Grada Vrbovsko

Pretraga

Pronađite nas na društvenim mrežama